N-VA Sint-Gillis-Waas stelt maatregelen tegen inbraken voor

Op 4 maart 2016, over deze onderwerpen: 9. Veiligheid, 12. Veiligheid

Voor de gemeenteraad van 3 maart van Sint-Gillis-Waas heeft de N-VA fractie een voorstel ingediend om de inbrakenplaag aan te pakken.  Zowel gemeenteraadslid Denis D’hanis als Vlaams Parlementslid Koen Daniëls hebben in het verleden al enkele voorstellen gelanceerd.  Omdat de inbrakenplaag de gemeente al teistert sinds december en er nog steeds geen globale aanpak is van de CD&V meerderheid, heeft N-VA nu zelf een voorstel gemaakt.


“Bijna dagelijks wordt er wel ergens in onze gemeente ingebroken of is er een poging tot inbraak en dat sinds eind vorig jaar. We stellen vast dat er vanuit de CD&V meerderheid in Sint-Gillis-Waas geen gecoördineerde aanpak komt noch een beleidsvoorstel.  Daarom hebben we als N-VA een besluit ingediend om het college van burgemeester en schepenen tot actie aan te zetten.  De veiligheid van onze burgers verdraagt niet langer getalm” aldus raadslid  D’hanis (N-VA). “We zijn ervan overtuigd dat dit zeker op deze gemeenteraad zal besproken worden en de instemming zal krijgen van elk raadslid, toch van zij die inzitten met de veiligheid van onze bewoners.”

“We hebben ons laten inspireren door andere gemeenten met een geslaagde aanpak tegen inbraken zoals Aalst en Mechelen” licht Daniëls een deel van het voorstel toe. “We willen dat de gemeente de cruciale locaties vastlegt om ANPR-camera’s (automatische nummerplaat herkenning) te plaatsen en ze vervolgens plaatst en aansluit om een meldsysteem.  Deze camera’s registreren nummerplaten en kunnen zo snel verdachte voertuigen signaleren, rondtrekkende daderbenden detecteren én bij een inbraak vluchtende voertuigen registeren.  Vanuit de Vlaamse Overheid zijn er samenaankoopprogramma’s en is er ondersteuning vanuit Wegen en Verkeer. (zie http://wegenenverkeer.be/sites/awv/files/bestanden/ANPR%20Standaard.pptx).  Een bijkomende voordeel is dat met deze camera’s ook niet-toegestaan zwaar vervoer door de dorpskernen kan worden beboet”.

“Ook het actief mee oprichten van BIN’s (Buurt Informatie Netwerken), waarbij buurtbewoners samen een oogje in het zeil houden, blijft tot op dit ogenblik dode letter in onze gemeente.  Tevens zit Sint-Gillis-Waas met Beveren en Stekene in een grote politiezone.  Recent is er een actie geweest vanuit de politie.  Dat is goed, maar één actie is uiteraard te weinig en de inbraken gaan gewoon door.  Wij stellen voor om de interventieploegen op de baan te versterken en gericht in te zetten tegen inbraken” verduidelijken D’hanis en Daniëls.

Op de vraag waar dat geld vandaan moet komen, stellen fractieleider Guido De Lille en raadslid D’hanis : “De CD&V meerderheid beweerde dat de gemeente zeer gezond zou zijn en zelfs enkele miljoenen over zou hebben.  Wij hebben dat als fractie altijd betwist omdat dat boekhoudkundig en geleend geld is, bewijze daarvan de budgetten voor wegenherstellingen die men nogmaals halveerde om het megalomaan administratief centrum te kunnen bouwen.  Als er geld is voor dergelijk megalomaan administratief centrum en er geld over zou zijn, dan zal er zeker geld zijn voor de veiligheid van de inwoners.”

Lees ook "het besluit inbraken" in de link aan de rechterzijde, of helemaal onderaan voor smartphones.

Lees ook het artikel van "Het Laatste nieuws" in onderstaande link.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-sint-gillis-waas/n-va-wil-slimme-camera-s-tegen-inbraken-a2635857/

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160223_02145227

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is