U bent hier
N-VA Sint-Gillis-Waas heeft plan tegen sluikstort
Plan uitvoeren voor DIFTAR
Oppositiepartij N-VA legt op de gemeenteraad een omvattend plan tegen sluikstort in Sint-Gillis-Waas en zijn deelgemeenten op tafel met als titel “Een propere gemeente proper”. “Sluikstort is één van de zaken waar mensen zich het meest aan ergeren en de opruiming ervan kost elke inwoner van Sint-Gillis-Waas ook behoorlijk wat geld. Bovendien stellen we vast dat er tot op heden geen enkel gestructureerd plan is om het aan te pakken. Technische diensten van de gemeente en vrijwilligers ruimen veel op, maar helaas is het enkele dagen later en meestal op dezelfde plaats opnieuw prijs. Bij de verkiezingen hadden we beloofd hiervan werk te maken en dan doen we dat ook. Met de komst van DIFTAR (de betaling per kilogram huishoudelijk afval vanaf 1 juli) willen we dat ons plan daarvoor wordt uitgerold” motiveren fractieleider en Vlaams Parlementslid Koen Daniëls en gemeenteraadslid Dirk Van Raemdonck het plan van N-VA Sint-Gillis-Waas.
Hotspots voor sluikstort
De gemeente kent een aantal plaatsen waar sluikstort van huishoudelijk afval, GFT, steenpuin, zetels en ander groter afval regelmatig voorkomt zoals aan het speelbos achter Sint-Helena, de omgeving van de Rietlandstraat, langs de fietsroute naar de Klinge, aan de glasbol in de Laarstraat, in de Bagoniewijk in Sint-Pauwels, … Ook aan een aantal publieke vuilnisbakken – voor zover er zijn- worden er zakjes huishoudelijk afval achtergelaten of ingepropt.
Voldoende publieke vuilnisbakken
“Met N-VA stellen we een krachtig lokaal beleid voor dat bestaat uit bewustmaking, voldoende publieke vuilnisbakken, het ondersteunen van acties om proper te maken en een sluitstuk van
controle, verhoogde pakkans en daadwerkelijke vervolging” vat Daniëls (N-VA) het plan samen. “Op heel wat plaatsen zij er in de gemeente geen publieke vuilnisbakken. Ofwel zijn ze verdwenen zoals aan De Post in Sint-Gillis-Waas, ofwel zijn er gewoon geen. Wij stellen voor voldoende vuilnisbakken te plaatsen met een kleine opening zodat ze “huisvuilproppers-proof” zijn. Als het kan met sortering PMD/rest en op locaties waar veel passage is van hondenliefhebbers kan een verdeling van hondenpoepzakjes overwogen worden. Uiteraard wordt er een structureel ledigingsplan gemaakt zodat ze nooit vol zitten. Daarbij wordt rekening gehouden met bv. evenementen die georganiseerd worden” stellen Daniëls en Van Raemdonck.
Pakkans verhogen, overtreder laten betalen
Om de pakkans op sluikstort te verhogen en op die manier ontradend te werken wil de partij zowel een aantal vaste camera’s als mobiele camera’s -waaronder zogenaamde discrete wildlifecamera’s- voorzien. “We kennen een aantal plaatsen waar het zeer regelmatig prijs is inzake sluikstort of het dumpen van huishoudelijk afval dat eigenlijk in de eigen vuilniszak moet. Tot op heden wordt er nauwelijks geverbaliseerd. In 2018 was er nauwelijks 1 vaststelling. Met camera’s, zowel vaste als mobiele, kan de overtreder bij het herbekijken van de beelden als er
Vrijwilligers ondersteunen en plan uitvoeren
N-Va roept op om de gemeentelijke technische dienst, vrijwilligers en organisaties die meehelpen de gemeente proper te houden ook voldoende te ondersteunen en het geschikte materiaal en voldoende personeel ter beschikking te stellen. N-VA Sint-Gillis-Waas heeft daartoe 25 vuilgrijpers ter beschikking.
De partij voegt er nog aan toe dat een eventuele invoering statiegeld voor PET-flessen en blikjes geen oplossing biedt voor sluikstorten van huishoudelijk afval, meubels, steenpuin, … en ook niet van papiertjes, kauwgom, sigarettenpeuken, hondendrollen. In Nederland is er tevens enkel statiegeld op flessen van meer dan 1 liter. De partij hoopt dan ook dat het bestuur zich hier niet achter wegsteekt om in te stemmen met hun lokaal plan om de gemeente proper te maken en te houden.
Reportage TV-Oost: