Programma 2024

20+1 speerpunten voor een betere gemeente

voor alle inwoners, ondernemers en verenigingen
in Sint-Gillis-Waas, Sint-Pauwels, De Klinge, Meerdonk

 

1. Alle burgers, ondernemingen en verenigingen zijn gelijk

Alle burgers, ondernemingen en verenigingen zijn gelijk. We bevoordelen of benadelen niemand. Alle beslissingen worden objectief genomen. Geen twee maten en twee gewichten! 

Wij willen met N-VA een bestuur zijn dat een partner is. Het is echt niet normaal dat je van een bestuur schrik moet hebben of er wordt geïntimideerd. 

2. Netheid van het openbaar domein en structureel onderhoud

We verbeteren de netheid van het openbaar domein. In plaats van onkruid voorzien we bloemenweides. Sluikstorten wordt streng aangepakt door inzet van mobiele camera’s. Bijkomende vuilnisbakken worden geplaatst op strategische punten.

Onderhoud gebeurt op systematische en planmatige manier en niet "af en toe" of "omdat het verkiezingen zijn".  

Onze begraafplaatsen en speelpleintjes moeten properder. Speeltoestellen systematisch nakijken of ze nog veilig zijn.

3. Echte dienstverlening voor u en zonder afspraak

We voorzien voldoende personeel voor een snelle, toegankelijke en flexibele dienstverlening met aangepaste openingsuren die rekening houden met werkende mensen. Gedaan met voor alles afspraken te moeten maken op het gemeentehuis. 

4. Inspraak voor u en echt luisteren naar u

Inspraak en betrokkenheid van burgers nemen we serieus. Opmerkingen -onder andere bij geplande infrastructuurwerken- leggen we niet zomaar naast ons neer zoals nu gebeurt.  Als inwoners een fietspad willen en het kan, dan komt het er ook.  De rotonde in de Bergstraat kwam er op vraag van inwoners en voor de veiligheid. Die behouden we dan ook.

5. Financiën op orde én geen belastingverhoging

We gaan naar een financieel stabiele gemeente. De belastingen worden niet verhoogd met N-VA. U weet nog dat de eerste beleidsdaad van de huidige meerderheid het verhogen van de belastingen was.

We gaan verantwoord om met geld: goede meetstaten, wat is echt nodig en wat is extra, controle op uitvoering werken, … Alle controlesystemen worden op punt gezegd zodat fraude niet meer kan gebeuren.

 

6. Rechten en plichten

Wie onze rechten en plichten naleeft, Nederlands beheerst of leert en bereid is tot werken of gemeenschapsdienst is welkom in onze Vlaamse en lokale gemeenschap. Gelet op de stijgende diversiteit in onze Vlaamse gemeente, wordt een bestaande schepen bevoegd voor het samenlevingsbeleid.

 

7. Eénoudergezinnen en alleenstaanden ondersteunen

Het aantal éénoudergezinnen en alleenstaanden neemt toe. We maken een actieplan gericht op hen. Ook vereenzaming gaan we tegen door alleenstaanden een aanbod te doen van wat er op onze gemeente is.

8. Verenigingen versterken

We ondersteunen alle sport-, cultuur-, jeugd-, sociale-, erfgoed-,...  verenigingen gelijkwaardig. We schaffen bijvoorbeeld extra feest- en sanitair materiaal aan en waar nodig zorgen we voor voldoende aangepaste terreinen, zalen en lokalen.  Per sector kijken we naar de specifieke noden.

9. Samenhangende wijken en buurten

We stimuleren meer wijken, buurten en straten naar een actieve werking. We ondersteunen hun activiteiten zowel materieel, financieel als met een verzekering.

10. Jonge gezinnen, jeugd en kinderopvang

Als woongemeente willen we jonge gezinnen blijven aantrekken en behouden: ruimte voor wonen, voldoende kinderopvang, een ruim onderwijsaanbod en activiteiten zullen hiertoe bijdragen. Het jeugdhuis blazen we nieuw leven in.

We blijven voorzien in een tussenkomst voor het middagtoezicht op onze scholen. 

Voor onze kinderopvang -of ze nu zelfstandig zijn of aangesloten onthaalouder- voorzien we een sterkere ondersteuning zodat ze blijven in plaats van verdwijnen.

 

 

11. Realistische klimaatmaatregelen

We nemen realistische klimaatmaatregelen. We doen aan natuurbehoud, werken aan een rioleringsplan en onderhouden systematisch grachten om overstromingen tegen te gaan.

We laten ons daarbij inspireren door andere gemeenten, Nederland en wat technologisch kan.  Ondergronds bufferen is zo een voorbeeld : én de bovenruimte blijft behouden én we kunnen water stockeren.

12. Landelijk karakter behouden

Om ons landelijk karakter te behouden, willen we geen extra windmolens op ons grondgebied.

Ook hoge woontorens hebben hier geen plaats.

Land- en tuinbouw blijft een kenmerkend deel van en voor onze gemeente.

13. Mobiliteitsplan voor alle vervoermiddelen

Een nieuw mobiliteitsplan houdt rekening met alle vervoermiddelen (auto, fiets, bus, tractor, step, vrachtwagen, motor, voetganger, … ). Wegels houden we zoveel mogelijk open. 

Het is fijn dat er een gratis bus is voor leerlingen naar Beveren, maar dat lost het probleem van het (betalend) openbaar vervoer naar Sint-Niklaas of Hulst niet op.  In de vervoerregio moeten die lijnen naar de deelgemeenten bijgestuurd worden. 

14. Verkeersveiligheid en toegankelijkheid

We treden op tegen hardrijders (snelheidscontroles, camera’s, ….).

Oversteekplaatsen en bushaltes worden aangepast aan minder mobiele personen en kinderwagens.

Voorrang op plaatsen waar geen overzicht is, schaffen we af.

15. Veiligheid en strijd tegen vandalisme

We voeren een nultolerantie in voor inbraken, overlast en vandalisme. De werking van de Buurt Informatie Netwerken (BIN) verbeteren we.  Ook de diefstallen op onze begraafplaatsen pakken we aan. 

Met N-VA zullen we effectief camera's plaatsen om én te ontraden én daders te betrappen.  

16. Behoud hulpdiensten op onze gemeente

We zorgen voor het behoud van onze brandweerpost, ziekenwagen en polikliniek op onze gemeente.

Onze wijkagenten geven we ruimte om buiten te komen.

17. Zorg voor senioren

De zorg voor senioren garanderen we op onze gemeente en hiervoor voorzien we de nodige middelen.

In elke deelgemeente voorzien we een lokaal dienstencentrum waar senioren samen kunnen komen. Petanqueterreinen worden onderhouden. 

Ook voor onze inwoners met een beperking is er aandacht: o.a. de European Disability Card (EDC) wordt volledig uitgerold.

18. Ondernemingen en winkels aantrekken en behouden

“Koop lokaal” gaan we actief promoten. Met een gerichte dienstverlening voor alle handelaars, ondernemers, bedrijven, land- en tuinbouw, KMO’s, vrije beroepen, … zorgen we dat ze in onze gemeente blijven, kunnen uitbreiden en nieuwe zich willen vestigen.

Parking voor hun klanten is daarbij belangrijk. Bij werken en evenementen houden we echt rekening met hun bereikbaarheid.

19. Dierenwelzijn en losloopweides

In elke deelgemeente richten we een aantrekkelijke hondenlosloopweide in met een voldoende hoge omheining.

We plaatsen voldoende vuilbakken voor hondenpoepzakjes.

We voeren een actief beleid tegen dierenverwaarlozing.

20. We laten niemand los

Wie leefloon krijgt of ondersteuning van het OCMW, wordt actief begeleid naar werk, moet een opleiding volgen of indien dat niet kan een (gemeenschaps)taak uitvoeren aangepast aan de mogelijkheden. We laten niemand los.

21. U kiest

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd uw stem massaal genegeerd.  Men ging toen -nog voor u besliste- met partijen samen louter om de postjes.  Vandaag gebeurt hetzelfde.  Ga dus stemmen op 13 oktober en stem massaal voor N-VA, de lijsttrekker Koen en alle andere sterke kandidaten van de N-VA-lijst.