Installatie gemeenteraad 5 december 2024 bestuur: 2025 - 2030

Op 6 december 2024, over deze onderwerpen: 10. Gemeenteraad

Dank u mevrouw de voorzitter

beste ereburgemeester en ereschepenen en uittredende burgemeester en uitredende schepen
Collega’s schepen
Collega’s gemeenteraadsleden en mevrouw de staatssecretaris
Beste leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en de politieraad
Mevrouw de algemeen directeur
Beste aanwezigen hier, beneden in de zaal en thuis 
en bovenal beste inwoners van Sint-Gillis-Waas, Meerdonk, De Klinge en Sint-Pauwels.

Het is mij een hele eer om u vanavond als uw aangewezen burgemeester te kunnen toespreken.  Een eer omdat we ons met het voltallig college van burgemeester en schepen, de leden van de meerderheid en wat ons betreft de hele gemeenteraad mogen en kunnen inzetten voor al onze inwoners, verenigingen en ondernemingen. Een eer omdat we dit allemaal doen in het belang van en voor u, onze inwoners.  

Na de verkiezingen zijn er gesprekken geweest met alle partijen die in deze gemeenteraad zijn vertegenwoordigd.  Dat waren inhoudelijke en constructieve gesprekken en die hebben geleid tot een coalitie van N-VA en Meerdangroen. Op een bepaald moment moet je keuze maken.  Een coalitie niet tegen de ene of andere partij, maar een coalitie voor goed beleid.  Een coalitie die het politieke belang ondergeschikt maakt aan waarover het zou moeten gaan : onze inwoners.  Een coalitie dus voor onze inwoners, verenigingen en ondernemingen.

Ons bestuursakkoord is opgebouwd rond een aantal pijlers: 

1. Sociaal en verenigd, 
2. veilig, 
3. gezond leefmilieu,
4. propere, aangename en klimaatbestendige omgeving en
5. rechtvaardig en dienstverlenende gemeentebeleid. 

Wat wil dat nu zeggen. Een aantal werkwoorden om dat te illustreren.

* Continueren : het ondersteunen van onze vele verenigingen
* Evalueren : zoals het ontwerp waarbij het rondpunt van de Klinge zou verdwijnen
* Repareren : de slechte staat van voetpaden en fietspaden
* Remediëren : waarbij we door samenwerking tussen verschillende diensten en organisaties mensen beter kunnen opvolgen en helpen dan wat vandaag gebeurt
* Innoveren : meer technologie inzetten voor de verkeersveiligheid en extra ondernemingen aantrekken
* Controleren : onder ander van werken om ontsporingen van bedragen tegen te gaan
* Redeneren : ons gezond logisch verstand gebruiken
* Participeren: door het beleid beter af te stemmen op de vragen en noden van onze bevolking. Denk maar aan een properder openbaar domein
* Sanctioneren : wie het hier onveilig of vuil maakt gaan we er ook op aanspreken: gerichte inzet van camera’s
* Amuseren : zoals de ondersteuning van onze feestcomité’s 

Veel werk op de plank en veel ideeën.  Dat zijn we nu volop aan het uitschrijven in overleg met de administratie.  Ik wil hen bij deze nu al bedanken voor de expertise en hulp.  Die samenwerking kan alleen maar beter worden.

Koken kost geld.  En voor er iemand denkt dat we als eerste beleidsdaad de belastingen gaan verhogen, neen dat gaan we niet doen.  We gaan wel een degelijk meerjarenplan 2026-2031 opmaken waar we al die acties insteken en die gespreid over de periode uitvoeren.  Morgen zal het niet plots allemaal anders zijn.  Dat kan ook niet.

U mag erop rekenen dat Sint-Pauwels, Meerdonk, De Klinge en Sint-Gillis-Waas allemaal aan bod zullen komen in ons plan.  
* Zo zullen we Meerdonk-centrum verfraaien en een aantal straten een broodnodige herstelling en heraanleg geven 
* Als de bouw van de school de Hoge Geest in De Klinge vlot gaat, geeft dat in de Kieldrechtstraat heel wat mogelijkheden voor onze verenigingen
* De heraanleg van de Zandstraat zal Sint-Pauwels een totaal nieuwe aanblik geven.  Voor de omleidingen van die werken houden we nu al een beetje ons hart vast. En de kerk, gemeentelijke gebouwen aan Den Dries en de bibliotheek geven mogelijkheden voor onze verenigingen daar
* En in Sint-Gillis-Waas gaan we aan de slag met ons Kerkplein dat er maar grijs en grauw bij ligt.  Parkeren, evenementen en groen brengen we daar samen.

Dat zijn een aantal grote ambities, maar ja we gaan ook aan de slag met de kleinere zaken die u en ons irriteren : een verzakte goot, een afgereden paal, een donkere fietsenstalling, … Maar zoals gezegd: we gaan niet direct overal kunnen zijn.

Beste collega’s gemeenteraadsleden, beste vele aanwezigen: wij zullen ons als college van burgemeester en schepenen keihard inzetten voor u en we kunnen dit doen dankzij u. 

Oprechte dank.

---------------------------------------------------

Schepencollege en gemeenteraadsvoorzitter Sint-Gillis-Waas voorgesteld
 
Een maand na het samenwerkingsakkoord tussen N-VA en Meerdangroen zijn ook de bevoegdheden van de schepenen bekend in Sint-Gillis-Waas. De N-VA levert vier schepenen en Meerdangroen zal één schepen die tevens voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst (BCSD) is leveren. “Na het uitzetten van de inhoudelijke krijtlijnen kunnen we nu met trots ook ons college van burgemeester en schepenen voorstellen alsook de voorzitter van de gemeenteraad”, duidt burgemeester Koen Daniëls (N-VA).
 
Schepencollege
Naast de burgemeester Koen Daniëls levert N-VA Sint-Gillis-Waas vier schepenen: Denis D’hanis, Marlene Moorthamers, Dirk Van Raemdonck en Lauren Van Guyse. Bij Meerdangroen gaat het schepenambt en tevens voorzitter van het Bijzonder comité Sociale Dienst naar Greet Van Moer. 
 

Burgemeester is Koen Daniëls (N-VA) is 46 jaar, getrouwd en heeft twee tienerkinderen.  Hij woont in Sint-Gillis-Waas en zal de thema’s algemeen beleid, veiligheid, communicatie, onderwijs, burgerzaken, openbare werken, waterbeheersing en kwaliteitszorg behartigen.  Van opleiding is Koen master onderwijsbeleid en in het verleden was hij leerkracht.  Belangrijk voor de gemeente is dat hij zijn weg in Brussel kent als voormalig kabinetsmedewerker van Viceminister-President Geert Bourgeois en als Vlaams Parlementslid. Koen zijn hobby is onder de mensen zijn.
 

 

Eerste schepen, Denis D’hanis (N-VA) is 49 jaar, woont op ’t Kalf en is vader van vier kinderen. Hij werkt op het kabinet van Minister President van de Vlaamse regering Matthias Diependaele. D’hanis zal zich buigen over de financiën van de gemeente, omgeving en vergunningen, leefmilieu en stedenbouw, toerisme, erfgoed, kerkfabrieken en klimaat.  In het verleden werkte hij bij de stad Sint-Niklaas en was hij raadgever op de kabinetten van (Vice)minister-President Geert Bourgeois en minister van Financiën Diependaele.

 

Tweede schepen, Greet Van Moer (Meerdangroen) is 46 jaar, woont in Sint-Gillis-Waas en is aan de slag als leerkracht op de gemeenschapsschool De Sterappel. Omwille van haar achtergrond zal Van Moer zich focussen op de sociale thema’s. Ze wordt bevoegd voor OCMW, BCSD, welzijnshuis, gelijke kansen, sociale dienst, ontwikkelingssamenwerking, vrijwilligers, wijk-werken, sociale economie, volksgezondheid, wonen, sport, biodiversiteit gezin en maatschappij, samenleven en digipunt.  Greet is een fervente volleybalster.

 

 

 

Derde schepen, Marlene Moorthamers (N-VA) is 65 jaar, gehuwd en woont in de Sint-Niklaasstraat, momenteel gekend als de “werf in Sint-Gillis-Waas-zuid”. Ze is altijd actief geweest als ondernemersadviseur bij Unizo. Ze wordt bevoegd voor personeel, lokale economie, cultuur, EGTS, jumelage, ouderen en ICT.  In het weekend doorkruist ze vele gemeenten met de Gasthofstappers.

 

 

 

Vierde schepen, Dirk Van Raemdonck (N-VA) is met zijn 73 lentes de ouderdomsdeken van de ploeg. Hij is gehuwd, woont in De Klinge en wordt schepen voor afvalbeleid, polders, landbouw, groen, kerkhoven, gebouwen gemeente, openbaar domein en nutsvoorzieningen.  Dirk is altijd actief geweest in de logistieke sector en momenteel één van de geëngageerde leden van het Parochiehuis in De Klinge.

 

 

 

 

Vijfde en laatste schepen, Lauren Van Guyse (N-VA) is dan weer de benjamin van de ploeg. Ze is 28 jaar, woont in Sint-Pauwels en werkt als parlementair medewerker. Ze zal zich toeleggen op jeugd, dierenwelzijn, kinderopvang, feestelijkheden en mobiliteit. Ze is van opleiding leerkracht wiskunde en bewegingsopvoeding en heeft ook een master politieke communicatie.  Lauren zie je regelmatig op pad met de familiehonden en als hobby heeft ze dansen.

 

 Gemeenteraadsvoorzitter

 

 

Met Kaya De Winter (N-VA) is ook de gemeenteraadsvoorzitter aangeduid. Kaya is 33 jaar, woont in Meerdonk en werkt als notarieel juriste. “Het is voor mij de eerste keer in de gemeenteraad, maar ik ben zeer dankbaar voor het vertrouwen dat ik kreeg om deze taak uit te voeren”, zegt De Winter gemotiveerd.

 

 

 

 

 

Op donderdag 5 december 2024 is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd en hebben de nieuwe raadsleden, schepenen en burgemeester hun eed afgelegd. “We zullen samen aan de slag gaan voor een beleid gericht op inwoners, gezinnen, ondernemingen én verenigingen waarbij gelijke behandeling essentieel is “, besluit Koen Daniëls (N-VA).

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is