U bent hier
vuilnisbakkenplan Sint-Gillis-Waas

Onze opmerkingen : Onvoldoende doordacht
- In februari 2019 hebben met N-VA omvattend plan over vuilbakken én sluikstorten én handhaving én verhogen pakkans op de gemeenteraad gebracht en dat is toen weggestemd door CD&V/Groen-Vooruit. Twee jaar verloren gegaan, maar een eerste stapje dat nu mee aan de slag wordt gegaan. Althans met het stuk van de vuilbakken. Want sluikstorten – de zakken afval aan de textielcontainers, de gedumpte meubels op steeds dezelfde plekken- handhaving of het verhogen van de pakkans, worden met het plan van de meerderheid niet aangepakt.
- Eigenlijk is het een vuilbakkenverwijderplan. Van de 107 vuilbakken, gaan er 14 weg (= 13%, 1 op 8) Er zijn er op 1 locatie een aantal bijgekomen, maar op dit moment -voor de uitvoering van het plan- zijn er zelfs al vuilbakken weg. Nochtans wel locaties waar extra vuilbakken goed zou zijn.

- Geen handhaving : In het overzicht zijn slechts 4 van de 107 vuilbakken aangeduid waar men handhaving gaat doen “met camera of GAS-vaststeller”. Drie in Sint-Pauwels (2 in Zandstraat, 1 Potterstraat) en 1 op het Kalf (Zavelstraat). Die GAS-vaststeller kan er niet heel de tijd bij staan. Dus opnieuw geen handhaving. Onbegrijpelijk. Kijk naar andere gemeenten zoals Beveren, waar men wel inzet op camera’s die hun vruchten afwerpen
o Heel concreet voorbeeld: vuilbak aan post SGW. Gigantisch veel sluikstort. Als daar mobiele camera komt, dan binnen 48u de sluikstorter. Sensibilisering /affiche “het mag niet”, brengt niet op want mensen weten dat het niet mag.

- De blikvangers langs het fietspad stonde op een foute plaats opgesteld : . Geen sociale controle. Andere keuze was verzetten, naar een andere locatie mét sociale controle, maar men heeft ze gewoon weggenomen. Alweer een gemiste kan.
- Er worden vuilnisbakken verwijderd “in samenspraak met De Lijn”. Het is onduidelijk of De Lijn dan vuilnisbakken moet voorzien of ze gewoon verdwijnen met alle gevolgen vandien voor de buurt.
- Pg 17: is opgenomen dat men nu pas gaat kijken naar locaties waar sluikstort zijn? We zijn 2 jaar na het actieplan dat we met N-Va op tafel hebben gelegd. We kennen de plaatsen al in onze gemeente waar er regelmatig sluikstort is; waar hotspots zijn. En nu pas gaat men inventariseren.
- Keuze van nieuwe vuilbak is contradictorisch met eigen beleid :
o soms gezegd groter model nodig (van 60l naar 120l), maar nu wordt gekozen voor model van 50l. Hoe te verenigen met elkaar?
o Men kiest voor gemengde afvalbakken en : niet rest en PMD scheiden bv, wat we als N-VA wel voorstelden.

- Er is geen aandacht voor specifieke hondenpoepvuilbakken en zakjesverdelers. Met N-VA stellen we voor om op de plaatsen waar veel hondenliefhebbers wandelen, specifieke vuilbakken te zetten voor de zakjes met hondenpoep. Aan die palen kan ook een zakjesverdeler worden gehangen.
- Aanpassingen van de vulopeningen is goede zaak, maar met affiches, stickers en spandoeken “wij zien u” zonder camera’s hebben geen nut.