Stuw al half jaar klaar...zonder zwengel, Holstraat, Sint-Gillis-Waas

Op 16 december 2017, over deze onderwerpen: 7. Openbare werken, 12. Veiligheid, 8. Openbare werken

Sint-Gillis-Waas.
Een stuw die nog voor de zomer werd gebouwd op een belangrijke watergang tussen Stekene en Sint-Gillis-Waas kan nog altijd niet gebruikt worden omdat een paar kleine onderdelen, zoals een loopbrug en de zwengel, nog steeds niet werden geplaatst. De afgelopen dagen stond het waterpeil alarmerend hoog. Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) vraagt aan de provincie om actie te ondernemen. 
Het lijkt pure kafka en dat is het ook. Een stuw op de Watergang der Hoge Landen kan een half jaar na de realisatie nog altijd niet gebruikt worden omdat een loopbrugje en een zwengel om de klep omhoog en omlaag te laten, ontbreken. Vlaams Volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) deed de vaststelling toen hij een inspectieronde maakte langs alle overstromingsgevoelige punten in de gemeente. De voorbije dagen stond het waterpeil immers op heel wat plaatsen alarmerend hoog. “Dit is echt hallucinant”, reageert Daniëls. “In 2016 hebben we in onze gemeente zware overstromingen gekend met heel wat menselijk leed en dan is er eindelijk een oplossing en dan kan ze om zo’n onnozele reden niet gebruikt worden.”
Opdracht van provincie
Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas zit met de situatie verveeld en heeft het probleem al meermaals aangekaart bij de provincie. “We trekken geen paraplu open, maar dit is een project in opdracht van de provincie”, zegt schepen van Openbare Werken Harry De Wolf (CD&V). “Natuurlijk willen we zelf ook dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. We hebben de stuw dit keer gelukkig niet nodig gehad.”
Extra maatregelen
Dat bevestigt ook diensthoofd Martin Lelie. “In de Loeverstraat stond tijdelijk water op de rijbaan, maar het waterbergend volume tussen Sint-Gillis-Waas en Vrasene was voldoende groot om het water ongeremd af te kunnen voeren. In 2016 stond het water liefst 90 cm hoger.” Lelie erkent wel dat het alarmerende peil van de voorbije dagen de nood aan extra maatregelen aantoont. “Het probleem ligt vooral bij de aannemer. Die moet een loopbrug leggen zodat het schot op een veilige manier open- en dichtgedraaid kan worden. Het moest op maat gemaakt worden en zou nu klaarliggen voor installatie. De provincie heeft ons verzekerd dat dit nog voor het einde van het jaar zal gebeuren.”

Met de regelbare stuw ter hoogte van de Holstraat kan het water van omliggende gebieden zonder problemen vastgehouden worden tot een hoogte van 5,50 meter. Op die manier kan een totaal volume water van 5.000 m³ gebufferd worden en nadien gefaseerd worden afgevoerd. Martin Lelie schreef een uitvoerige nota na de overstromingen van 2016. Volgens hem geeft de stuw niet voldoende garantie op droge voeten. “Als we echt veilig willen zitten, zullen we in de toekomst natuurlijke overstromingsgebieden moeten inrichten, want de Watergang der Hoge Landen is te klein om alle water van deze regio af te voeren.

Bron : Het Laatste Nieuws, Kristof Pieters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is