Parlementslid met handen in straatkolk : Wél aandacht voor prestigeprojecten. Geen aandacht voor noodzakelijk onderhoud

Op 3 april 2023, over deze onderwerpen: 12. Allerlei, 9. Veiligheid

Die vaststelling deed N-VA Sint-Gillis-Waas afgelopen zondag 2 april nogmaals.  Er kwamen opnieuw meldingen dat het water bleef staan en niet meer kon afgevoerd worden via de straatkolken in de Klingedijkstraat.  Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) en gemeenteraadslid Denis D’hanis, tevens inwoner van het ’t Kalf, trokken met het nodige materiaal naar daar.  “Eind september 2022 hadden we op dezelfde plek al een 5-tal straatkolken leeggemaakt.  Toen haalden we uit elke straatkolk een volle emmer slib nadat we de deksels los hadden moeten kloppen met hamer en beitel.  De roosters waren toen dichtgebottoneerd bij de heraanleg van het fietspad en niemand had dat gecontroleerd.  We gingen ervan uit dat die actie bij het college van burgemeester en schepenen wel de nodig aandacht zou krijgen.  Niet dus!” stellen de N-VA gemeenteraadsleden vast.

Met de hand 23 kolken leeggemaakt
Meer dan een half jaar later hebben de N-VA-ers op zondagochtend 2 april alle drieëntwintig (23!) straatkolken van de straat geopend en letterlijk met de hand leeggemaakt.   “Handen uit de mouwen kon je in dit geval letterlijk nemen.  Al zijn onze mouwen ook nat en vuil geworden omdat we telkens diep in de kolk moesten graaien om alle slib eruit te krijgen” aldus Daniëls. Het fietspad kwam bij elke regenbui onder water en het water spatte door de auto’s zelfs tot op de gevels van de huizen. “Zowel gevaarlijk voor de fietsers die dan op de rijbaan rijden als schade aan huizen. Dit kan voor ons niet en dus grijpen we zelf in”.  Het resultaat van de reinigingswerken is goed te zien.  Bij elke straatkolk ligt een bergje met de inhoud van de kolk (zie ook filmpje). 

 

Vol met bladeren van vorig herfst : duidelijk een gebrek aan onderhoud.
“Groot was onze verbazing dat alle kolken bomvol zaten met bladeren van de bomen aan de overzijde, slib en stro.  Het feit dat er nog pakken herfstbladeren te vinden zijn in elke kolk en dat begin april, is het bewijs dat er in tussentijd geen onderhoud is geweest op aangeven van het gemeentebestuur.  Per kolk kwam er een berg afval uit en zat de afvoer volledig verstopt. Onbegrijpelijk dat er niet vroeger, preventief en meer onderhoud is.  Voor alle duidelijkheid gemeentediensten treffen geen schuld.  Het is het college van burgemeester en schepenen die ervoor moeten zorgen én opvolgen". drukken Daniëls en D’hanis hun verbazing uit.  “Met N-VA willen we een goede planning én opvolging van dergelijk reinigingen.  Immers elke straat heeft andere noden.  Deze straat kent veel passage, er staan bomen langs de weg en er is veel landbouwverkeer.  Dan moet je gewoon meer reinigingen inplannen” aldus het parlementslid en gemeenteraadslid.

Wel prestige, geen onderhoud
“Met aanbestedingen van prestigeprojecten kan dit college van burgemeester en schepenen niet snel genoeg zijn, maar met het plannen, controleren en opvolgen van onderhoud talmt men duidelijk.  Men steekt liever tijd in het maken van prestigieuze projecten of een maand voor de verkiezingen eens één keer afval te rapen.  Het is bij deze nogmaals bewezen dat men geen tijd maakt of geld over heeft voor cruciaal onderhoud in het belang van onze inwoners. Onze gemeente is zeer gevoelig voor wateroverlast en dergelijk onderhoud verdraagt dus geen vertraging. Er is altijd wel een uitleg dat het iemand anders zijn fout is in plaats van verantwoordelijkheid te nemen” stelt de N-VA fractie duidelijk. 

   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is