U bent hier
N-VA Sint-Gillis-Waas maakt al één derde van hun lijst gemeenteraadsverkiezingen bekend
N-VA Sint-Gillis-Waas heeft reeds 9 van de 27 plaatsen van hun lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober bekend gemaakt. De partij kiest daarbij voor een combinatie van ervaren personen, vernieuwing, verjonging en gezichten van elke deelgemeente. “De Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen van 9 juni zijn belangrijk, maar op 13 oktober is er echt nood aan een ander en vooral beter beleid in onze gemeente. In 2019 heeft men de stem van de inwoners genegeerd en nog steeds wordt inspraak genegeerd. Dat gaan we geen tweede keer laten gebeuren: N-VA is het enige, geloofwaardige alternatief mét ervaring in onze gemeente” aldus lokaal voorzitster Lauren Van Guyse. “We hebben er ook voor gekozen om onze lijst volledig te ritsen, waardoor mannelijke en vrouwelijke kandidaten elkaar afwisselen. We willen iedereen op manier vertegenwoordigen.”
1 Huidig fractievoorzitter en Vlaams Parlementslid Koen Daniëls trekt de lijst en is bijgevolg kandidaat burgemeester. Koen is op alle niveaus en voor alle inwoners in de weer. Gezond verstand en echt luisteren naar de mensen helpen is zijn motto zonder twee maten en gewichten. Je kan hem ook tegenkomen in het oudercomité van de school of elders in de gemeente om de handen uit de mouwen te steken.
2 Op de tweede plaats staat Marlene Moorthamers. Als inwoner van de Sint-Niklaasstraat en als medewerker in een ondernemersorganisatie weet ze als geen ander het belang van lokale ondernemingen en de nood aan goede communicatie en bewegwijzering. Die stemt vertolkt ze ook vandaag in de gemeenteraad.
3 De top drie wordt vervolledigd met Denis D’hanis uit de woonkern ‘t Kalf. Als kabinetsmedewerker van minister Diependaele weet hij hoe overheidsbeleid werkt en houdt hij ook de financiën in de gaten in de gemeenteraad.
4 Op de vierde plaats staat de 27-jarige jeugdige Lauren Van Guyse uit Sint-Pauwels. Lauren is de lokaal voorzitster van N-VA en lid van het bijzonder comité sociale dienst waar ze mee de ondersteuning opvolgt van personen met een ondersteuningsnood. Professioneel zag je haar in een grootwarenhuis en momenteel werkt ze als parlementair medewerker.
5 Dirk Van Raemdonck uit De Klinge vult de vijfde plaats in. Dirk is gekend uit het parochiehuis in De Klinge en de lokale toneelvereniging én spreekbuis van De Klinge in de gemeenteraad.
6 Op de zesde plaats staat Greta Poppe. Greta is vrijwilliger in tal van organisaties in onze gemeente en draagt op die manier bij aan het verenigingsleven in de gemeente en wil die stem ook verderzetten in de gemeenteraad.
7 De top 7 wordt afgesloten met Luc Lorie uit Meerdonk. Luc is een ondernemer en fiere Meerdonkenaar die zowel ondernemingen als Meerdonk duidelijker op de kaart wil zetten.
De lijst wordt afgesloten met
26 Op plaats 26 staat Iris Ruys. Iris heeft altijd mee geholpen in de huisartspraktijk van haar echtgenoot Filip Verbraeken en kent de noden van onze senioren als geen ander. Net als vele hondenliefhebbers vertroetelt ze haar trouwe viervoeter Fangio.
27 Lijstduwer op plaats 27 is de nestor van de afdeling en huidig gemeenteraadslid Guido De Lille. Als voormalig leerkracht kent hij heel wat oud-leerlingen. Al wandelend door de gemeente met zijn echtgenote Linda en hun hond Thor is hij één van de aanspreekpunten van de partij.
“Voor de overige plaatsen op de lijst hebben we al heel wat kandidaten, zelfs meer dan er plaatsen zijn. Dat werken we binnenkort verder uit” aldus voorzitster Van Guyse. De partij geeft ook nog een extra programmapunt mee in aansluiting van wat ze bij de bekendmaking van de lijsttrekker al gaven (n.v.d.r. zie persbericht van 12 oktober 2023).
Echte dienstverlening voor burger en ondernemer
“N-VA wil echte dienstverlening voor onze inwoners en ondernemers” geven lijsttrekker Daniëls en lokaal voorzitster Van Guyse mee. “Dat men vandaag voor nagenoeg alles op voorhand een afspraak moet maken op het gemeentehuis komt de dienstverlening niet ten goede. Voor senioren niet evident en voor wie binnen wil springen voor iets eenvoudig als het afhalen van een paspoort, moet terug naar huis.” Lokale ondernemingen zijn cruciaal voor een levendig weefsel, lokale tewerkstelling, inkomsten en ondersteuning van verenigingen. “Ondernemers zijn bezig met ondernemen en als gemeente moet de dienstverlening gericht zijn op het samen zoeken naar oplossingen voor hen. Dat vraagt een aparte aanpak die verder gaat dan een cadeaucheque”.
Reeds opgenomen programmapunten in bericht van (12 oktober 2023)
Netheid en veiligheid
“Onze gemeente en deelgemeenten liggen er door het huidige beleid vuil bij en er is geen structureel onderhoud. Voor de verkiezingen wordt er even gekuist, maar zoals iedereen de afgelopen jaren heeft gezien valt het stil de dag na de verkiezingen. Sluikstort wordt nu niet aangepakt. Met N-VA willen wij wel mobiele camera’s zoals in vele andere gemeenten. Wij willen opnieuw een propere gemeente waar sluikstort wordt aangepakt en waarbij ook grachten permanent worden onderhouden om de waterproblematiek aan te pakken” licht Daniëls toe.
Gelijke behandeling
“Het huidige beleid van twee maten en twee gewichten gaat gewoon verder in deze gemeente. De ene kinderopvang krijgt een subsidie voor de huur van het gebouw en de andere niet. De ene ondernemer wordt “prominent” genoemd en krijgt een wegwijzer en de andere niet. De ene inwoner mag zijn volledige voortuin tot parking omvormen en de andere moet een paar tegels uitbreken. Met N-VA willen we iedereen gelijk behandelen. Dat is goed bestuur én ook voor iedereen het beste en het duidelijkst” gaat de N-VA-er verder.
Echte inspraak en luisteren naar inwoners
“We stellen vandaag vast dat het huidige bestuur van CD&V, Vooruit en Groen de mond vol heeft van inspraak, maar in haar daden die inspraak compleet negeert. Het meest recente voorbeeld is de rotonde in De Klinge waarvan de inwoners massaal lieten weten die te willen behouden, maar die het huidige beleid toch gaat veranderen in een bocht met afslag. Met N-VA willen we inspraak en luisteren naar inwoners echt tot doel maken en het belastinggeld efficiënt inzetten. We willen aan politiek doen voor de inwoners” aldus Daniëls.
Nederlands en Inburgering
“We zien de diversiteit in het straatbeeld van onze gemeente toenemen. Het open grenzenbeleid dat de federale Vivaldi-regering met de lijstduwer van CD&V (De Moor) voert, heeft ook impact bij ons. Voor N-VA is het duidelijk dat dat open grenzenbeleid moet stoppen én dat wie deel wil uitmaken van onze gemeenschap Nederlands moet leren en -als het fysiek mogelijk is- dient te werken of gemeenschapsdienst doen. Met N-VA willen we ook in onze gemeente echte inburgering en is er geen plaats voor een asielcentrum of bijkomende asasielopvang” besluit Daniëls.