N-VA eist actie tegen inbraken en vandalisme

Op 30 december 2021, over deze onderwerpen: 9. Veiligheid

Samen met de inwoners, heeft N-VA Sint-Gillis-Waas zijn buik vol van de stroom aan inbraken en vandalisme in de gemeente en voornamelijk in deelgemeente de Klinge.  Reeds meer dan een jaar vraagt de partij, zowel op de gemeenteraad als in de politieraad actie, maar daar valt op het terrein weinig van te merken. 

 

Weigeren camera’s is schuldig verzuim

 
“De Klinge en bij uitbreiding Sint-Gillis-Waas kent een beperkt aantal invalswegen.  De vluchtweg via het pad aan de Dodendraad en Hulststraat richting de bossen is in De Klinge bekend.  Toch blijft de gemeente weigeren camera’s te plaatsen.  Dat kunnen zowel mobiele (verplaatsbare) als statische (permanente) camera’s zijn.  Op die manier kan men betere en officiële beelden verzamelen van de daders alsook hun vluchtroutes en ze kunnen ze ook nog eens worden ingezet tegen sluikstorten.  Maar op elk voorstel dat we met N-VA doen, blijft de meerderheid van CD&V-Groen/vooruit halsstarrig tegen stemmen.  Het kan toch niet de bedoeling zijn dat individuele inwoners, vereniging en scholen allemaal zelf camera’s moeten aankopen omdat de gemeente weigert zijn verantwoordelijkheid op te nemen” reageren Klingenaren Dirk Van Raemdonck en Walter Scheerders samen met N-VA fractievoorzitter Koen Daniëls. 
 
Onbegrijpelijk dat BIN niet wordt geactiveerd 
“Naast camera’s zijn er ook veel ogen van inwoners die kunnen ingezet worden om daders te klissen.  We stellen echter vast dat het Buurt Informatie Netwerk (BIN) nauwelijks wordt geactiveerd. Dat is een gemiste kans, want inwoners willen mee helpen om de opeenvolgende inbraken en daden van vandalisme te stoppen.  Door het activeren van het BIN kan de politie gericht zoeken” aldus Koen Daniëls. 
 
Gemeente- en politieraadslid Nico De Wert vroeg de cijfers van de BIN’s op. “We kregen met N-VA heel wat vragen van inwoners waarom het BIN niet werd geactiveerd.  De vragen daarover worden bevestigd door de cijfers. Ondanks de vele meldingen van inwoners, de inbraken en het vandalisme werd BIN De Klinge in 2021 slechts 13 keer ingeschakeld, waarvan dan nog 8 keer voor een aankondiging door de politie zelf van een preventieve actie.  Slechts 3 keer op een volledig jaar gebeurde dit naar aanleiding van een inbraak, diefstal of verdachte handelingen/personen. En dit terwijl we weten dat er veel meer momenten zijn dat het BIN had kunnen helpen” analyseert Nico De Wert.  “Voor de hele gemeente Sint-Gillis-Waas is er hetzelfde beeld: 46 keer werd het BIN geactiveerd, maar 32 daarvan waren berichten van acties van de politie zelf en niet naar aanleiding van feiten.  Slechts  5 (vijf!) keer werd het BIN ingeschakeld voor inbraken, diefstallen of verdachte handelingen.  Het niet activeren van het BIN is een bewuste beleidsdaad.  Men kan dus beslissen wel te activeren” gaat De Wert verder. 
 
De geruchten dat het beleid de feiten wil minimaliseren en er niet teveel ruchtbaarheid aan wil geven, worden hierdoor nog meer gevoed. 
 
Meer toezicht nodig 
Het is voor N-Va Sint-Gillis-Waas duidelijk dat de veiligheid van de inwoners niet bovenaan de prioriteitenlijst staat van het gemeentebestuur. Die zaken die kunnen gebeuren, worden immers niet gedaan.  “Voor N-VA is de maat vol.  Wij willen niet dat inwoners met één oog open moeten slapen, zelf moeten investeren in camera’s of rondjes gaan wandelen.  Dat is een taak die de overheid moet opnemen met de middelen die voorhanden zijn, maar die men duidelijk niet wil gebruiken in onze gemeente.” 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is