U bent hier
Factuur voor al wie werkt, spaart, onderneemt of bouwt
Het CD&V – Groen/s.pa gemeentebestuur heeft haar strategisch meerjarenplan voorgesteld. “De duizenden tot miljoenen euro’s vliegen in het rond. Men doet alsof al dat geld door het college van burgemeester en schepenen persoonlijk op tafel is gelegd. De realiteit is echter minder sprookjesachtig: al wie in Sint-Gillis-Waas werkt, onderneemt, spaart en (ver)bouwt (ook ecologisch) krijgt de stevige factuur gepresenteerd. Drie gemeentebelastingen schieten de hoogte in én er wordt door deze meerderheid een nieuwe belasting voor alle zelfstandigen, ondernemers en bedrijven -inclusief land- en tuinbouwers- ingevoerd” analyseren gemeenteraadsleden Denis D’hanis (N-VA) en fractieleider en Vlaams Volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA).
“Onze inwoners zien hun belastingen stijgen tot 82,5 miljoen euro, wat 17,5 miljoen meer is dan de vorige legislatuur. Die extra belastingen moeten vooral gedragen worden door de 11.100 beroepsactieve inwoners van onze gemeente, wat neerkomt op 1.576 euro extra belasting per inwoner die werkt en onderneemt! ”
“Het gemeentebestuur wijst naar andere gemeenten om dit te verantwoorden, doch vergeet erbij te zeggen dat deze coalitie voor de verkiezingen “lage gemeentebelastingen” als centraal verkiezingsthema had. Dat is voltooid verleden tijd. Bovendien is onze gemeente zijn aantrekkelijkheid omwille van lagere personen- en bedrijfsbelastingen kwijt, net op de moment waarop we bedrijven en jonge gezinnen moeten aantrekken om de kosten van onze ouder wordende bevolking te kunnen dragen” geeft de N-VA fractie mee.
Nieuwe belasting op ondernemen
“Zonder voorafgaandelijke overleg met de zelfstandigen en ondernemingen, wordt er een nieuwe belasting ingevoerd die tot 337% hoger is dan de vroeger bedrijfs- en personenbelasting. Het bedrag is minimaal 135 euro, ook voor eenmanszaken, en loopt op tot 1.070 euro jaarlijks voor een bedrijven die volgens hun milieuvergunning veel hinder voor de omwonenden veroorzaken. En voor al die extra jaarlijkse belastingen krijgen de ondernemingen zo goed als niets in de plaats: het behoud van de cadeaubon, 5.000 euro jaarlijkse subsidie voor de markt in Sint-Gillis-Waas en een app met alle bedrijven. Zonde, want ondernemingen zorgen mee voor levendigheid in de dorpscentra en steun aan de vele verenigingen” aldus raadslid Marlene Moorthamers (N-VA).
Belastingverlaging voor … de nachtwinkels
De enigen die een jaarlijkse belastingverlaging krijgen, zijn de nachtwinkels. Hun jaarlijkse belasting daalt van 1.250 euro naar 885 euro (750 euro belasting op nachtwinkels en 135 nieuwe ondernemingsbelasting). “Onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur op de algemene belastingverhoging een uitzondering maakt voor nachtwinkels, die toch heel wat overlast veroorzaken bij de buurt eromheen en waar ook jongeren zich bevoorraden van sterke dranken. Het verhogen van een taks als er een nieuwe nachtwinkel opent, heeft uiteraard geen effect op de bestaande nachtwinkels en overlast” drukt raadslid Nico De Wert (N-VA) zijn ongeloof uit.
Toch nog extra leningen
“Ondanks alle goed nieuwsverhalen van overschotten van de voorbij jaren en ondanks alle belastingverhogingen, dient het gemeentebestuur nog 11,7 miljoen extra te gaan lenen bovenop de bestaande leningen van 22 miljoen euro. Het klopt dat er een deeltje aan schuldafbouw wordt gedaan, maar met de uitdagingen van de toekomst inzake vergrijzing en personeelskost, had versnelde schuldafbouw in het verleden en nu op zijn plaats geweest” aldus raadslid D’hanis.
Grote woorden, maar nauwelijks budget
“Sommige projecten worden groots aangekondigd zoals “ergonomie van ons personeel”, maar wordt er geen of nauwelijks iets van budget voor voorzien. Voor die ergonomie is er nauwelijks 8.000 euro voor de volle 5 jaar. Als we met N-VA voorstellen om een bestelwagen uit te rusten met een kleine laadklep om de rug van de arbeiders te sparen, wordt dat weggestemd. Op ruimtelijke ordening vindt men én handhaving en het aantrekken van externe expertise belangrijk, maar wordt er 0 (nul) euro voorzien. Dat wil dus zeggen dat het huidig gemeentepersoneel dat er maar moet bijnemen” geeft Daniëls nog mee.
Gemiste kansen
Er zitten in de beleidsvoorstellen heel wat zaken die we als N-VA ondersteunen. Voorstellen die de partij zelf in het verleden al deed en toen werden weggestemd door CD&V/Groen-s.pa, welke ze nu invoeren zoals: de rioleringsprojecten om de wateroverlast aan te pakken, (her)aanleg van wegen en voet- en fietspaden, het plaatsen van bijkomende vuilbakken, handhaving op snelheid en herinrichting schoolomgevingen.
“We betreuren dat bepaalde keuzes niet zijn gemaakt. Onze gezinnen hebben nood aan voldoende plaatsen in de kinderopvang. Er wordt wel gebouwd, maar het aantal plaatsen neemt niet toe. Dat onze politie een nieuwe post krijgt is goed en er renovatie gebeurt bij de brandweer, maar die laatste post wordt niet als prioritair gezien. Voor onderwijs worden er heel wat middelen uitgetrokken, maar dit wordt beperkt tot het gemeentelijk onderwijs, terwijl er heel wat kinderen ook in andere goede scholen op onze gemeente zitten. 720.000 euro voor het park in het centrum van Sint-Gillis-Waas en 335.000 euro extra voor communicatie van het schepencollege vinden we met N-VA veel geld. Sommige investeringen zijn volgens ons ook onderraamd: 502.000 euro voor een nieuwe heraanleg van de Sint-Niklaasstraat (los van herstel in huidige staat na de rioleringswerken), dat lijkt aan de lage kant” somt Daniëls enkele zaken op.
“Men blijft eigen voertuigen voor de technische dienst ook aankopen. Met leasing zou het jaarlijkse bedrag aanzienlijk dalen én is men verlost van de onzekerheid van onderhoud” aldus Daniëls.
Gemeente moet zelf goede voorbeeld geven
“De gemeente belooft veel aandacht te hebben voor het respecteren van ruimtelijke plannen zoals PRUP’s en RUP’s. We hopen dan ook dat ze zelf het goede voorbeeld zal geven, door haar eigen plannen zoals bij Sint-Helena te respecteren of als een plan vernietigd is zoals in de Klinge ivm het woonwagenterrein op de Heykavel dit dan ook niet door te laten gaan” geeft Daniëls nog mee.