Digitale bouwaanvraag

Op 19 juli 2015, over deze onderwerpen: 8. Openbare werken

Gemeenteraad 02/07/2015

Digitale bouwaanvraag.


Wij lezen in de krant dat men in nog geen enkele Wase gemeente een bouwvergunning digitaal kan indienen en dus ook niet in onze eigen gemeente.

Dankzij de digitale bouwvergunning moeten architecten niet meer eerst alles doorsturen naar een drukker, het vervolgens gaan halen en nadien met deze hele papierwinkel naar het stad- of gemeentehuis gaan. Dit moet dan uiteraard ook gebeuren tijdens de openingsuren van de betreffende diensten. De digitale aanvragen kunnen daarentegen 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 van thuis uit worden ingediend en dit van aanvraag tot eindbeslissing. Dit werkt dus kostenbesparend voor de toekomstige bouwer én voor zijn architect zowel inzake tijd als inzake afdrukkosten.  Voor de gemeente is de opslag en opvolging van de aanvragen ook veel eenvoudiger en er is bv.  ook geen discussie meer mogelijk over de datum van indiening.

Steden en gemeenten hebben uitgerekend dat ze zo twaalf miljoen euro per jaar kunnen besparen. De Orde van Architecten - de beroepsvereniging waarvan hier ook een lid aanwezig is neem ik aan - raamt de besparing op vijftig miljoen euro.

De gemeenten die in het systeem stappen, krijgen bovendien een subsidie tussen de 7.500 tot 12.500 euro, afhankelijk van het aantal dossiers.

Sinds de invoering van de digitale bouwvergunning door toenmalig Minister Muyters op 1 september 2014, maakten 27 gemeenten de dienst toegankelijker voor hun inwoners en hun architecten.

Ruim één miljoen Vlamingen - één Vlaming op vijf dus - hoeft door deze digitale indiening niet langer zijn aanvraag in tweevoud op papier te doen. Maar daar is tot nu toe geen enkele Wase gemeente bij.  Beveren en Sint-Niklaas komen wel voor op de lijst van het omgevingsloket voor de invoering ervan.  Sint-Gillis-Waas zou geen interesse tonen volgens diezelfde lijst.

Wij zouden er sterk op willen aandringen om dit systeem voor Sint-Gillis-Waas in overweging te nemen en in te voeren ... niet elke gemeente heeft een architect als burgemeester.

Alvast bedankt.

Aldus N-VA raadslid David Cappaert, Sint-Gillis-Waas.

.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is