De kiezer beslist?... Of toch niet?

Op 15 oktober 2018, over deze onderwerpen: 11. Gemeenteraadsverkiezingen oktober 2018

De kiezer beslist? Of toch niet?

N-VA kreeg zeer sterk mandaat van de kiezer

De verkiezingsresultaten van afgelopen zondag in Sint-Gillis-Waas laten niet veel aan de verbeelding over. De inwoners hebben N-VA een overduidelijk mandaat gegeven.  De absolute meerderheid van huidige beleidspartij CD&V hebben ze doorbroken en nog geen klein beetje.  CD&V verloor in één klap bijna 9% van haar stemmen en zag haar aantal zetels met 4 dalen, van 13 naar 9.  N-VA daarentegen kreeg een boost van de kiezer en steeg met 6,4% tot 33,1% van de stemmen en werd ze met 10 zetels de grootste partij van Sint-Gillis-Waas.  Groen/Sp.a –eigenlijk Groen alleen, want de kandidaten van SPA hebben geen zetel kunnen verwerven- stijgt met 3,2% tot 16,5% van de stemmen, net niet de helft van N-VA. Ze halen daarbij 2 extra zetels binnen en hebben in de volgende gemeenteraad 4 zitjes.

“Op basis van de resultaten van de partijen zijn er eigenlijk maar 2 coalities die de kiezer aanduidt: ofwel een coalitie van de 2 partijen die erop vooruitgaan : N-VA en Groen, ofwel een coalitie van de 2 grootste partijen die de meeste stemmen vertegenwoordigen: N-VA en CD&V” analyseert Daniëls de resultaten.

Ook onder de lijsttrekkers per partij gaven de inwoners een duidelijk signaal. Voor N-VA kreeg Daniëls het hoge aantal van 2.350 rode bolletjes achter zijn naam.  Daniëls laat de lijsttrekker en huidig burgemeester van CD&V meer dan 748 stemmen achter zich, die 1.602 rode bolletjes verwierf. Opmerkelijk is dat binnen CD&V er zelfs niemand, ook niet de huidige schepenen, boven de 1.000 voorkeurstemmen komt.  Bij Groen-spa haalt Tom Ruts 464 voorkeurstemmen en bij het Vlaams Belang sleept Romain Meerschaert 343 voorkeurstemmen in de wacht. 

Uitslag kiezer respecteren

“Verkiezingen hebben tot doel te weten wat de inwoner van Sint-Gillis-Waas, Meerdonk, Sint-Pauwels en De Klinge de volgende 6 jaren wil, zowel inhoudelijk als inzake de partijen die hem vertegenwoordigen.  Als N-VA hebben we inspraak, luisteren naar de inwoners en degelijke beleid op vele terreinen als speerpunten naar voren geschoven.  Het is nu zaak om met dit belangrijke inspraakmoment ook werkelijk rekening te houden.  Partijen die een ander beleid beloofden en ook willen, moeten daar dan ook mee aan de slag” zegt Daniëls. “Deze uitslag miskennen zou bij vele inwoners terecht vragen oproepen bij het nut van verkiezingen, om nog maar te zwijgen over het au serieux nemen van de keuze van de kiezer.  Als N-VA willen we het signaal en mandaat van de kiezer dan ook naar waarde schatten en er naar handelen.”

De democratische uitgestoken hand van de kiezer aannemen

“We hebben zoals het de gewoonte is als grootste partij, de afgelopen nacht en dag contact gezocht met alle partijen waarmee een meerderheid mogelijk is, zijnde Groen/spa en CD&V.  Daarbij stelden we vast dat geen van beiden inhoudelijke gesprekken wilde opstarten met N-VA. Groen en CD&V waren reeds onderling in gesprek om de mandaten te verdelen op basis van een afspraak die ze reeds maanden voor de verkiezingen samen hadden gemaakt.  Het plaatst toch enige vraagtekens bij de uitspraak “de kiezer beslist”. Als N-VA hebben we nochtans een mooi aanbod op vlak van inhoudelijke punten die de inwoners signaleerden.  Op basis van de belangrijkste stemtest in Vlaanderen (deze van VTM/Het LaatsteNieuws), is N-VA zelfs de partij met de meeste inhoudelijke raakvlakken met Groen enerzijds en CD&V anderzijds. Ook inzake mandaten is N-VA bereid over vele opties te spreken. Maar gesprekken over inhoud of mandaten wilden noch Groen noch CD&V tot op dit moment met ons aangaan” aldus Daniëls.  “We blijven de democratische hand, die de kiezer ons gaf, uitsteken voor een beter en ander beleid in Sint-Gillis-Waas.  Wij hopen dat andere partijen ook naar de kiezer zullen luisteren en onze hand aannemen” besluit Daniëls. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is