CD&V-Groen/Sp.a meerderheid wil geen voordelen toekennen aan mensen met een beperking in Sint-Gillis-Waas

Op 2 oktober 2020, over deze onderwerpen: 10. Gemeenteraad, 12. Allerlei

Tijdens de afgelopen gemeenteraad legde N-VA raadslid Denis D’hanis de erkenning in de gemeente Sint-Gillis-Waas van de European Dissability Card (EDC of Europese gehandicaptenkaart) op tafel. Houders van een  EDC-kaart kunnen objectief aantonen dat ze een beperking hebben en op basis daarvan kortingen krijgen of bepaalde ondersteuning.  Bovendien kan men met de EDC-kaart ook niet-zichtbare beperkingen zoals autisme aantonen.  De CD&V-Groen/Sp.a meerderheid heeft echter tegen het  voorstel van de N-VA fractie gestemd.

Kaart zonder voordelen
“Onbegrijpelijk” zo oordeelt initiatiefnemer en N-VA gemeenteraadslid Denis D’hanis.”Ook de gemeente Sint-Gillis-Waas organiseert zelf activiteiten of die vinden plaats op haar grondgebied. 

“Ons voorstel was om onze gemeente  bij het EDC-project inhoudelijk aan te sluiten, doch de meerderheid heeft dit weggestemd.  Men communiceert wel over hoe de kaart kan aangevraagd worden, maar in Sint-Gillis-Waas ben je er niet niets mee: geen voordelen, geen ondersteuning.” aldus D’hanis. Nochtans heeft men de mond vol van positivisme en verbondenheid, maar daarvan is weinig sprake.  “De oproep om de kaart automatisch toe te kennen, kunnen we alleen maar steunen.  Maar dat is dan een oproep aan hun eigen CD&V minister Beke, doch de kern van ons voorstel blijft dat de EDC-kaart ook in onze gemeente dan een betekenis moet hebben” gaat D’hanis verder.

Geen budget
“Het argument van CD&V schepen Marita Meul dat er geen budget beschikbaar is,  vind ik flauw” oordeelt D’hanis. “Met plezier had onze N-VA fractie mee voor extra budget gezorgd. Maar blijkbaar zijn mensen met een beperking geen prioriteit voor deze bestuursmeerderheid.  De vergelijking met de UIT-pas gaat ook niet op, want mensen met een beperking hebben naast korting ook nood aan ondersteuning, daar gaat het over.  Bv dat een slechtziend of persoon een gratis begeleider mee mag nemen in het cultureel centrum of iemand met autisme eerder binnen mag op een evenementen zodat die niet in de drukte zit .” 

Wel in Vivaldi-akkoord, niet in Sint-Gillis-Waas
Fijntjes moet opgemerkt worden dat in het federale regeerakkoord, waar CD&V, Groen en Sp.a deel van uitmaken, deze European Dissability Card expliciet wordt vermeld en dat CD&V voorzitter Coens zijn CD&V mandatarissen heeft opgeroepen werk te maken van deze kaart.  Het is dan ook raar dat deze meerderheid dit punt heeft weggestemd.
 
 
 
Hieronder het integrale agendapunt van raadslid Denis D'hanis

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is