U bent hier
2,3 miljoen euro extra investeringsbudget voor Sint-Gillis-Waas dankzij Vlaams Regeerakkoord
Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) uit Sint-Gillis-Waas zat mee aan de onderhandelingstafel van de nieuwe Vlaamse Regering tot op het centrale niveau met de partijvoorzitters. Voor het onderdeel onderwijs wordt zelfs gezegd dat niet alleen zijn vingerafdruk, maar ook zin handtekening erop staat.
Ook de uitdagingen van de gemeentelijke financiering kwam in die onderhandeling aan bod. De Vlaamse gemeentebesturen krijgen de komende jaren in totaal 1,33 miljard euro extra middelen om te investeren in hun gemeente. Voor Sint-Gillis-Waas betekent dat concreet 2.333.794 euro. Dat is het gevolg van het nieuw Vlaams regeerakkoord: de Vlaamse overheid neemt de helft van de zogenaamde ‘responsabiliseringsbijdrage’ voor de betaling van de ambtenarenpensioenen over – 137.056 euro voor Sint-Gillis-Waas- én geeft de gemeente extra budget omwille van hun open ruimte, wat neerkomt op 2.196.738 euro en dit voor de periode 2020-2024
Naast deze bijkomende financiering blijft ook het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron voor onze steden en gemeenten, de komende jaren elk jaar met 3,5% groeien.
Vele gemeenten staan in de toekomst voor grote uitdagingen. In Sint-Gillis-Waas heeft men zelfs de belastingen fors moeten verhogen door beslissingen die in het verleden werden genomen, een mank lopend financieel beleid inclusief fraude, maar ook de nood aan bijkomende fietspaden, ingrepen in verkeersveiligheid, .... De nieuwe Vlaamse regering wil de gemeenten meer financiële ademruimte geven zodat ze de komende jaren sterk blijven investeren. “Dat komt niet alleen de inwoners ten goede, maar is vooral ook een troef voor onze economie en het aantal jobs in Vlaanderen”, verduidelijkt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA)
“Met dit geld kunnen we onze gemeente écht beter maken. N-VA Sint-Gillis-Waas wil dat de met de bijkomende Vlaamse financiering bij voorkeur investeert in bijkomende voor-en naschoolse kinderopvang, bijkomende en beter onderhouden fiets- en voetpaden, waterbeheersing, camera’s tegen sluikstort en voor (verkeers)veiligheid en sportinfrastructuur” aldus Daniëls en gemeenteraadslid en “centenman” van de lokale afdeling Denis D’hanis (N-VA). “We hopen dat deze middelen goed gebruikt gaan worden ten voordele van alle inwoners in de hoofdgemeenten en de deelgemeenten en niet voor projecten zoals een woonwagenterrein. Voor de Bosstraat is er nu dus geld voor een apart fietspad en een goede weginrichting waardoor knips met betonblokken kunnen verdwijnen.”