Inbraken en vandalisme Meerdonk

Op 13 juni 2017, over deze onderwerpen: 9. Veiligheid, 12. Veiligheid


N-VA hekelt gelatenheid CD&V in strijd tegen inbraken en vandalisme in Meerdonk
 
De boodschap dat de inbraakcijfers zouden dalen in de politiezone Waasland Noord, staat in schril contrast met de huidige criminaliteitsgolf in Meerdonk. De laatste maanden wordt Meerdonk immers geplaagd door tal van inbraken. Niet enkel bij de lokale inwoners worden er inbraken geregistreerd, maar ook bij enkele verenigingen en handelaars.
Enige tijd geleden werd er al ingebroken in de kantine van voetbalclub White Star Meerdonk. Onlangs werd er ook ingebroken in het Chirolokaal. Het frituur in de Margrietstraat werd zelfs al vier maal het slachtoffer van inbraken tijdens de laatste maanden. Meerdere zelfstandigen zagen ook al hun werkmateriaal verdwijnen uit hun camionette.
 
Vandalisme zonder gevolg
 
Vaak gaan deze inbraken ook nog gepaard met vandalisme. Na een inbraak in het frituur werd opgemerkt dat er water in het frietvet was gegoten.
Meerdonkenaar Nico De Wert is de afwezigheid van eender welke actie van het gemeentebestuur beu.  “ Het lijkt wel of Meerdonk voor burgemeester en schepenen niet bestaat.  Ze poseren bijna trots op het nieuws omdat ze als schepen de deur van de voetbalkantine moeten herstellen na een inbraak, maar acties om dergelijke inbraken  te voorkomen of de daders sneller te vatten blijven uit. We zijn die gelatenheid vanuit die nieuwe bunker in Sint-Gillis-Waas naar Meerdonk toe meer dan beu” zegt De Wert. “Ik begrijp ook niet dat de gemeente niet ingaat op de voorstellen van bijvoorbeeld N-VA van Sint-Gillis-Waas onder andere tot het oprichten van buurtinformatienetwerken (BIN’s) of het plaatsen van camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR).  Je kan niet alles voorkomen, maar door niets te doen of af en toe eens één politie-actie, toon je je niet echt betrokken op Meerdonk” besluit De Wert.
 
BIN en ANPR tegen criminaliteit
 
De strijd tegen deze problematiek kan versterkt worden met verschillende mogelijkheden. De N-VA bracht reeds bij monde van gemeenteraadslid Denis D’Hanis en Vlaams Parlementslid Koen Daniëls het nut van buurtinformatienetwerken  (BIN’s) onder de aandacht.  : “Het nut van BIN’s is al lange tijd bewezen. Ten eerste is onze lokale politiezone Waasland-Noord zelf een voorstander van BIN’s, waardoor er een betere samenwerking komt tussen de lokale politie en de buurtbewoners. Ten tweede tonen andere gemeentes waar al dergelijke BIN’s bestaan dat de criminaliteitscijfers dalen en de samenhorigheid in de buurt stijgt”.
 
Ook camera’s met nummerplaatherkenning, zogenaamde ANPR,  op toegangswegen kan het inbraakcijfer echt doen dalen. “Het voorstel van ANPR camera’s werd vorig jaar ook al gelanceerd door de N-VA in de gemeenteraad en recent nog eens in een groter plan voor het Waasland, maar de gelaten houding van het CD&V gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas is werkelijk onbegrijpelijk.”


Koen Daniëls,

Vlaams Parlementslid,

Ondervoorzitter N-VA Sint-Gillis-Waas

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is