Subsidies voor asbest verontreiniging

Op 2 juni 2017, over deze onderwerpen: 12. Veiligheid

De Vlaamse regering maakt 7,5 miljoen euro vrij voor de versnelde verwijdering van asbest uit scholen. In Vlaanderen is er naar schatting 3,7 miljoen ton asbest in omloop. Voor de scholen gaat het om zo'n 15.000 ton. 

De Vlaamse regering engageerde zich eerder al om Vlaanderen "asbestvrij" te maken tegen 2040. Scholen, publieke overheidsgebouwen, residentiële gebouwen en de land- en tuinbouw komen eerst aan bod. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is de regisseur en maakt voor elke doelgroep een plan van aanpak op.

Voor het onderwijs is een budget van 7,5 miljoen euro extra beschikbaar om alle asbesthoudende materialen uit de scholen te verwijderen. Daarbij zal eerst een inventaris worden opgemaakt bij 300 scholen die zich vrijwillig hebben opgegeven.

Uit de eerste - voorlopige - resultaten blijkt dat er 20 dringende dossiers te zijn. 
Die scholen zullen als eerste worden aangepakt. De definitieve resultaten van de inventarisstudie worden tegen de zomer 2017 verwacht. Tegen 2017 wil OVAM een volledig afbouwplan voor asbest voor alle scholen in Vlaanderen en Brussel voorleggen

In de gemeenteraad van 13 april 2017 is op mijn vraag geantwoord dat er nog asbest aanwezig is in de GOM.

Vragen:
Heeft onze gemeente de GOM aangemeld bij OVAM voor dit project.
- Zo niet, waarom niet?
- Zo ja, kan er meer toelichting worden gegeven bij dit dossier?


Hoogachtend

Denis D’HANIS
gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is